Karakter

De Engelse Cocker Spaniel is altijd vrolijk. De staart (staartje) lijkt altijd in beweging te zijn. Ze zijn zachtaardig en vriendelijk, levendig en aanhankelijk. Hoewel ze tot op zekere hoogte vrij meegaand en gehoorzaam zijn, kunnen ze ook behoorlijk eigenzinnig uit de hoek komen. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en zijn over het algemeen dol op water.   

Sociale aanleg

Met andere honden kunnen ze over het algemeen goed opschieten en ook de omgang met katten en overige huisdieren stuit zelden op problemen. Ook met kinderen kunnen ze harmonieus samenleven, maar ze laten zich niet als speelgoed gebruiken. Het zijn geen echte waakhonden of verdedigers, hoewel ze hun stem bij onraad of bezoekers wel laten horen. Alle bezoekers worden enthousiast begroet en besnuffeld.

 

Verzorging

De vacht van de Engelse Cocker Spaniel vraagt veel verzorging. Zeer regelmatig en grondig kammen is een noodzaak. Met name het haar tussen de oksels, aan de broek en op de oren heeft extra aandacht nodig. De gehoorgang moet regelmatig worden nagekeken. Knip een overmaat aan haar dat onder de oorflap, rondom de gehoorgang groeit, weg. Zo voorkomt u, dat de gehoorgang verstikt en ontstekingen kunnen ontstaan. Als het goed is, dan worden de pootjes al in het nest bij de fokker voor het eerst geknipt. Dit is haar wat onder de voetzolen uitgroeit en waar de hond hinder van ondervindt. Deze haarplukken kunt u zelf ook wegknippen, zodat uw cocker altijd nette voetjes heeft. Ze moeten ongeveer 4x per jaar naar de trimsalon. Een Engelse Cocker Spaniel hoort zoveel mogelijk geplukt te worden. Wordt de hond geknipt of geschoren, dan gaat het haar krullen en duurt het jaren voor de vacht weer mooi is.

Opvoeding

Een Engelse Cocker Spaniel is in aanleg een meegaande hond die zijn baas graag wil plezieren, maar heeft wel een eigen willetje.Wanneer u de hond consequent opvoedt en zorgt voor veel afwisseling en de training vooral leuk en uitdagend houdt, leert hij snel wat er van hem wordt verlangd.

 

Beweging

Een Engelse Cocker Spaniel heeft niet overdreven veel beweging nodig. Als u de hond 3x per dag uitlaat, daarnaast een paar keer per week een langere wandeling met hem maakt en regelmatig met hem speelt, is het wat hem betreft dik in orde. De meeste Engelse Cocker Spaniels zijn dol op zwemmen. Ook deinzen ze er niet voor terug om in de regen te wandelen.

 

Gebruiksmogelijkheden

Met een Engelse Cocker Spaniel heeft u meerdere mogelijkheden om te trainen. Zowel jachttraining, behendigheid, apporteren, fly-ball of gewoon gehoorzaamheid is zeer geschikt voor hem. Maar ook als gewone huishond of tentoonstellingshond is hij zeer geschikt.

Kleuren

Engelse Cocker Spaniels komen voor in eenkleurig rood, zwart, leverkleur en black and tan, waarbij alleen wat wit op de borst is toegestaan. Bonte Cockers hebben een witte grondkleur met zwarte, rode of leverkleurige aftekeningen. Bont Cockers mogen daarnaast ook tanaftekeningen hebben. Tevens zijn er ook nog de blauw-, oranje-, lever schimmels, die evenals de bonte exemplaren tanaftekeningen kunnen hebben.